Sałatka spodobała mi się „od pierwszego wejrzenia”, gdy ujrzałam ją po raz pierwszy u Ani.
Składniki
kilka pomidorów
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
Zalewa:
7 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
trochę pieprzu
1 łyżeczka miodu
Wykonanie
Pomidory, cebulę i czosnek pokroić w plasterki.
W dużym słoiku ułożyć na zmianę cebulę, pomidory i czosnek tak, by ostatnią warstwą była cebula.
Składniki zalewy wymieszać i wlać do słoika z warzywami. Zakręcić i odstawić do lodówki do następnego dnia.
Następnego dnia wyłożyć na półmisek, delikatnie zamieszać i… zajadać do obiadu, kolacji, lub jak tam kto chce.