Nadszedł czas jesienno-zimowy, zatem pora powrócić też do moich ulubionych śledzi. Na otwarcie „sezonu śledziowego” proponuję sałatkę z dodatkiem czerwonej papryki /moja była bardzo czerwona, bordowa prawie, stąd jest mało widoczna/ i złocistej kukurydzy, ot tak, pod kolor jesiennych liści….
Żółty jesienny liść
Tyle mi opowiedział,
Dałaś mi go bez słów,
Jednak on dobrze wiedział
Jesień wszystko odmienia,
Niesie smutek i łzy
Lecz zawdzięczam jesieni,
Że kiedyś kwitły bzy
/Żółty jesienny liść – Janusz Laskowski/
Składniki
4-5 płatów śledzi wiejskich
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 mała puszka kukurydzy
100 g żółtego sera
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól, pieprz
Wykonanie
Śledzie dobrze osączyć, pokroić w wąskie paseczki.
Paprykę, ser żółty i cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać.
Śmietanę wymieszać z musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem zalać śledzie w misce i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki lub inaczej udekorować.