Miał być kapuśniak, ale przy okazji zakupów zostały nabyte ładne żeberka, więc trzeba było je też jakoś przygotować. Jednogłośnie padło na żeberka w kapuście, zatem kapuśniak musiał im ustąpić miejsca… i dla odmiany znów trzeba było wymyślić jakąś zupę….
Żeberka w kapuście robiłam dotąd w wielu wersjach:
Żeberka z kapustą wg M. Kuronia
Żeberka zapiekane w kapuście
Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną oraz ziemniakami
ale lubię ciągle coś nowego, więc kapusta będzie jeszcze wzbogacona o grzyby i śliwki suszone.
Składniki
1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
8-10 suszonych śliwek
8-10 suszonych grzybów
120-150 g wędzonego boczku
1 kg kiszonej kapusty
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku (u mnie mielony)
sól i pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Grzyby wypłukać, po czym zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić do namoczenia na ok. 1 godz.
Żeberka umyć i pokroić na kawałki.
Każdy kawałek obsypać solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Obsmażyć na tłuszczu z obu stron. Odłożyć na talerzyk.
Na tej samej patelni zrumienić teraz cebulę i boczek pokrojone w kostkę, dodając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy zapach czosnku będzie już wyczuwalny dodać odciśniętą kapustę, suszone śliwki oraz namoczone grzybki, razem z wodą, w której się moczyły. Dodać równocześnie przyprawy: majeranek, kminek ,sól i pieprz. Smażyć wszystko razem przez 15 min.
Usmażoną kapustę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, powkładać do niej usmażone żeberka, naczynie przykryć (gdy nie ma pokrywki przykryć folią aluminiową), wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175-180 st.C (II poziom, grzanie góra-dół).
Zapiekać przez ok.2 godz. aż żeberka staną się miękkie i będą odchodzić od kości.