Ciasto z owocami i kruszonką o smaku drożdżowego /olej i maślanka/

Jedno z ciast pod owoce, smakoszem którego są przede wszystkim osoby, lubiące ciasta drożdżowe. Ten placek wprawdzie nie jest ciastem drożdżowym, ale dodatek maślanki sprawia, że trochę je przypomina. Warto więc go zrobić, zwłaszcza, że z podanych proporcji wychodzi spora blacha i, co dla mnie ważne, ciasta wysokiego.
maślankowe z rabarbarem    tu z rabarbarem

Składniki

4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
zapach arakowy

0,25 – 0,5 kg dowolnych owoców
galareta w proszku / w kolorze owoców lub kontrastowym/

Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4-5 łyżek mąki
szczypta proszku do pieczenia
opcjonalnie – połowę mąki zastąpić kokosem

Wykonanie

Owoce wymieszać z suchą galaretką, odstawić.

Suche produkty wymieszać w jednej misce /mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia/, zaś mokre w drugiej /jajka, olejek, maślanka i olej/.
Teraz mokre wlać do suchych i krótko wymieszać łyżką – tylko do momentu połączenia wszystkich składników.
Ciasto wyłożyć na blachę /24×36 cm/. Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej owoce.

Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Posypać nią wierzch ciasta.
Piec ok. 40-45 min. w temp. 150-160 st. C

Uwagi dodatkowe:
Zamiast kruszonki można – zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika – położyć kostki czekolady, która fajnie się rozpuści i utworzy polewę.

Ciasto można robić z różnymi owocami i tak:
– rabarbar – na wierzch kruszonka lub lukier cytrynowy
– śliwki – na wierzch kruszonka lub lukier migdałowy lub kostki czekolady z orzechami
– truskawki – na wierzch kostki białej czekolady
– wiśnie – na wierzch kostki ciemnej czekolady
– jabłka – pokroić w cienkie plasterki, oprószyć cynamonem powtykać w ciasto

Zamiast maślanki bardzo dobrze sprawdza się jogurt naturalny /nawet lepszy niż maślanka/.

Ciast na jogurcie/maślance nie wolno ucierać mikserem, a tylko mieszać łyżką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*