Czasem ma się ochotę i na coś takiego… czy to oznacza, że człowiek dziecinnieje?
no, aż tak to nie, ale powrót do czasów dzieciństwa nigdy nie jest zły, a wręcz przyjemny… tak samo jak zjedzenie placuszków bananowych.
Składniki
1 duży lub 2 małe dojrzałe banany
2 jajka /M/
150 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Wykonanie
Banana rozgnieść widelcem na papkę.
Wszystkie składniki /łącznie z bananem/ włożyć do miski i zmiksować.
Odstawić na 10-15 min.
Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placuszki na wolnym ogniu z ob stron na rumiano.
Podawać np. z łyżką gęstego jogurtu i konfiturą lub miodem.
Miałam jednego banana już nader dojrzałego.Zastanawiałam się co z nim zrobić i proszę przepis sam mi wpadł w ręce. Dziękuję Almanko. Placuszki wyszły bardzo smaczne. U mnie jako dodatek twarożek waniliowy i miód 🙂
Ależ proszę, Goplano, bardzo się cieszę, że placuszki smakowały, no i banan się nie zmarnował. Jednym słowem smacznie i ekonomicznie. Zdjęcie Twoich placuszków zamieszczam oczywiście pod przepisem. Dzięki za wpis.