Jajko w parówkowym serduszku

Od czasu do czasu warto i sobie dogodzić, czyli przygotować coś…niecodziennego.
Ja dziś przygotowałam sobie takie właśnie śniadanie…niby zwyczajne, a jednak niezwykłe.
Trochę w pośpiechu niedokładnie przekroiłam parówkę wzdłuż, stąd serduszko jest trochę nieregularne, ale może w tym tkwi dodatkowy urok tego śniadania?

Składniki

2 długie parówki
2 jajka
1 pieczarka – opcjonalnie
szczypiorek
sól, pieprz
masło do smażenia



Wykonanie

Parówki rozkroić wzdłuż, ale nie do końca. Teraz wywinąć je w ten sposób, by ukształtować serce, końcówki spiąć wykałaczką.
„Serca” ułożyć na patelni na rozgrzanym maśle, w środek włożyć po kilka plasterków pieczarki i smażyć /dodatek pieczarek można pominąć/.
Ja pieczarki pominęłam, za to parówkowe serduszko odwróciłam jeszcze na drugą stronę i podsmażyłam.
Na środek każdego podsmażonego „serduszka” wbić teraz jajko. patelnię przykryć i usmażyć, jak jajko sadzone. Na koniec posypać solą, pieprzem i siekanym szczypiorkiem.
I… zajadać ze smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*