Chcesz zrobić kotlety mielone, ale okazuje się, że nie masz akurat jajka, by dodać go masy mięsnej? nić nie szkodzi, zastosuj w zamian majonez, a kotlety wyjdą smaczne i bardzo soczyste… i po problemie…
Składniki
500 g mielonego mięsa wieprzowego /karkówka, łopatka/
1 kopiata łyżka majonezu
1 średni ziemniak
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
1 łyżka kminku mielonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
zielona część dymki
sól, pieprz
bułka tarta i olej do smażenia
Wykonanie
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, starty ziemniak /jak na placki/, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić dokładnie masę.
Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami /lub bez/ i ulubioną surówką.