Camembert zapiekany w cieście francuskim

Taka mała przekąska na ciepło, np. podana przy okazji spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina. Ja zrobiłam przy okazji wypieku ciasta, bo skoro piekarnik już nagrzany, a składniki są, to tylko zrobić sobie przyjemność.
 

Składniki

1 op. ciasta francuskiego
2 serki typu camembert
żurawina lub borówki w słoiczku
1 białko jaja

Wykonanie

Serki pokroić na 4 części.

Ciasto francuskie pokroić na 8 kwadratów. Na każdym kawałku ułożyć ćwiartkę sera i zawinąć w tzw kopertę.

Pakieciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem /lub całym jajkiem/.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiec przez ok. 20-30 min. do zarumienienia.

Podawać z żurawiną lub borówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*