To surówka dla zapracowanych, bowiem można ją przechowywać w lodówce zapakowaną w pojemniki/słoiki nawet 2-3 tygodnie, przy czym z każdym kolejnym dniem jest smaczniejsza. A przepis mam od Piotra.
Dodam, że jest to wersja podstawowa i można ją dowolnie modyfikować wg własnych upodobań, co zresztą i ja też uczyniłam.
Składniki
1 główka młodej kapusty /ok. 1-1,5 kg/
2 młode marchewki
1 cebula /może być dymka razem ze szczypiorem/
1/3 szklanki cukru /ja daję nieco mniej/
zielony koperek, natka pietruszki
Zalewa
0,5 szklanki octu /u mnie 10%/
0,5 szklanki oleju /można dać mniej/
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie
Kapustę poszatkować.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i zasypać 1/3 szklanki cukru, odstawić na 1 godz.
Cebule drobno posiekać.
Wymieszać wszystko razem.
Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka i zagotować, po zagotowaniu wlać gorącą do kapusty i wymieszać. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-4 godz.
Tak przygotowaną surówkę przełożyć do pojemników/słoików. Można przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni .