Nie ma to jak mięso z udek, przynajmniej w mojej ocenie. Z uwagi na upały nie chciałam używać piekarnika i przygotowałam je w formie duszonej. Też smaczne, a do tego szybkie w wykonaniu.
Składniki
0,5 kg udek z kurczaka /samo mięso, bez skóry/
2 średnie cebule
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej lub żółtej
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
szczypta płatków chilli
niepełna szklanka wody
2-3 łyżki śmietany
natka pietruszki
Wykonanie
Kawałki mięsa oczyścić i oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Następnie oprószyć każdy kawałek mąką i obsmażyć na rumiano.
Na patelnię dodać teraz cebulę grubo pokrojoną i smażyć razem, aż cebula się zeszkli.
Teraz na patelnię dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek.
Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić do miękkości, podlewając w trakcie duszenia wodą.
Gdy mięso jest już miękkie doprawić papryką i dodać śmietankę, wymieszać i zagotować.
Posypać posiekaną natką pietruszki.