Chleb nocny bez wyrabiania w garnku pieczony

Minęła wiosna, minęło lato, może zatem w ten jesienno-zimowy czas warto wrócić do wypieku domowego chleba?

Na początek proponuję chleb nocny czyli… wieczorem zamieszasz, zostawisz na blacie kuchennym, a rano upieczesz. I już na śniadanie pyszny, świeżutki chlebek z baaardzo chrupiącą skórką. Zachęcam.
Ja tym razem użyłam wyjątkowo mąki pszennej i żytniej – po 300 g każdej.

Składniki

600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody

Wykonanie

Przygotowanie należy zacząć wieczorem dnia poprzedniego.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier – wymieszać.
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, wymieszać i wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką przez chwilę, do połączenia się składników.
Posypać po wierzchu odrobiną mąki i nakryć miskę folią spożywczą. W folii zrobić kilka małych dziurek nożem lub patyczkiem do szaszłyków.. Zostawić na blacie w kuchni na całą noc (co najmniej 12 godzin, ciasto najpierw urośnie potem opadnie).

Rano wstawić garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne – koniecznie z pokrywką, do piekarnika, włączyć go i rozgrzać razem z garnkiem do 220 st.C, grzanie góra-dół.
W między czasie jak piekarnik się rozgrzewa wyjąć ciasto z miski na posypaną mąką deseczkę i zakładać ciasto do środka kilka razy jak kopertę. Następnie ułożyć nasz chlebek składaniem do spodu, posypać po wierzchu mąką  i zostawić na kilka minut.
Gdy piekarnik się rozgrzeje wyjąć garnek, włożyć chleb do garnka (składaniem do góry ,ale nie koniecznie), nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w 220 st.C przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 min ./uważam, że tu temperaturę można zmniejszyć do 190-200 st.C/. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i wystudzić na kratce.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*