Karkówka lub schab parzone w herbacie

Pyszna, pyszna… dla mnie mogłaby być ciut bardziej słona, ale tylko dla mnie.
W ten sposób można zrobić też szynkę.

Zdjęcie niezbyt udane, ale zapomniałam zrobić wcześniej i dopiero na końcówce sobie przypomniałam… robiłam tym razem karkówkę. Polecam, bo sposób prosty i wiemy co jemy, a do tego smacznie.

Składniki

2 kg schabu lub karkówki
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli kuchennej

Zalewa:

2 litry wody
5 torebek czarnej herbaty – najlepiej Lipton
2 łyżki domowej lub kupnej vegety
6 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku

Wykonanie

Mięso umyć, wytrzeć i natrzeć solą kuchenną i peklową. Jeśli chcemy, można owinąć nicią kuchenną lub włożyć w siatkę wędliniarską. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso opłukać dokładnie.

Składniki zalewy zagotować, włożyć mięso i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godzin. Mięso pozostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia. Wyjąć, osuszyć, przechowywać w lodówce.

przepis od Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*