Nie wiem jak inni, ale ja ostatnio jakoś nie mam ochoty na wędliny, a te są przecież podstawą najprostszej formy przygotowania kanapki. Zatem zaczęłam szukać innego rozwiązania, wszak jeść coś człowiek musi, a jeśli uda się przygotować coś prostego, a równocześnie smacznego i zdrowego, to już w ogóle sukces pełny. I ta pasta spełnia te wszystkie wymogi.
Składniki
4 ugotowane na twardo jaja
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego albo majonezu
1 łyżeczka chrzanu /ze słoiczka/ lub musztardy
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Obrać jaja, rozdrobnić widelcem lub za pomocą kratki do krojenia jarzyn na sałatkę albo tłuczka do ziemniaków.
Połączyć olej ze śmietaną, dodać pozostałe składniki oraz jajka, dosmaczyć, wymieszać, smarować pajdę chleba i zajadać, posypując dodatkowo jeszcze zieleninką