Udka kurczaka na cebuli

Udka zapiekane w piekarniku to danie, które prawie samo się robi. Jeśli równocześnie upieczemy ziemniaki, to obiad mamy prawie gotowy.
Dziś upiekłam udka tylko na cebuli, bo… niczego więcej nie miałam w zasięgu wzroku i ręki, a można byłoby dorzucić np. pieczarki. Ale wyszły bardzo dobre, ,co potwierdza fakt, że w prostocie przygotowania posiłków tkwi niekiedy cały kunszt i smak.Moje danie przygotowałam z samych udek czyli górnej części nogi kurczaka, ale można też użyć podudzi /pałek/..
Tym razem dodatkowo ziemniaki upiekłam razem. Poszatkowałam je na „mandolinie” w cienkie plasterki, doprawiłam i wyłożyłam na dno naczynia, na to cebula i udka.
Nie wiem jaką odmianę ziemniaków miałam, ale w trakcie pieczenia rozpadły się całkowicie i powstało puree ziemniaczano-cebulowe…całkiem smaczne i ciekawe połączenie wyszło przez przypadek.

Składniki

7-8 udek kurczaka
2 cebule
1/4 kostki masła /zimnego/

Marynata

2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka curry
1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
1 łyżka wędzonej mielonej papryki
1 łyżka majeranku

olej


Wykonanie

Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Tą mieszanką natrzeć dokładnie każde udko po wierzchu, jak też wetrzeć pod skórę, delikatnie ją odciągając od mięsa. Odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Dno naczynia żaroodpornego skropić olejem i wyłożyć cebulę pokrojoną w krążki.
Na cebuli ułożyć udka, a na każdym z nich ułożyć cząstkę twardego masła.

Naczynie dokładnie przykryć. Piec przez 1 godzinę w temp. 170 st.C (góra-dół, bez termoobiegu), po czym odkryć i piec jeszcze ok. 30 minut – do zarumienienia się skórki /na koniec można dodatkowo włączyć na kilka minut termoobieg/.
W czasie pieczenia warto też udka odwrócić na drugą stronę oraz polewać powstałym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*