Babka była planowana do upieczenia w czasie, kiedy były świeże owoce wiśni. Niestety, jak to często bywa z planami – plan sobie, a życie sobie… Teraz „babka” musiała zadowolić się wiśniami z kompotu, choć też dobrze smakuje.
keksówka 11×35 cm
Składniki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła, rozpuszczonego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 szklanka wiśni ( mogą być z kompotu lub mrożone )
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło, ubić.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Formę na babkę wysmarowałam masłem i wysypać bułką tartą, wylać do niej większą część ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać.
Na jasne ciasto w foremce rozłożyć część wiśni /ok.połowy/, na to rozłożyć ciemne ciasto, na wierzch pozostałe wiśnie.
Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 175-180 st.C, grzanie góra-dół. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy już ostygnie wyjąć ją z formy.