Takie ziemniaki to smak mojego dzieciństwa. Pisałam o tym na wstępie przepisu – Zupa z młodych ziemniaków – smak dzieciństwa. Pomyślałam dziś, że powspominam nieco, odgrzeję smaki z dzieciństwa i zrobię takie ziemniaki, a przepis zamieszczę tutaj, dla potomnych, by tradycja przygotowywania młodziutkich ziemniaczków była kultywowania.
Tak przygotowane ziemniaki są idealne do podania z kwaśnym mlekiem, kefirem bądź maślanką.
Składniki
1 kg młodych ziemniaków – ziemniaki wielkości orzecha włoskiego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki np. 12-18% lub 4 łyżki oleju rzepakowego *)
mała cebulka cała lub 3 – 4 ząbki czosnku nie obranego *)
2 gałązki rozmarynu świeżego /można pominąć/
sól do smaku
koperek
*) ja daję cebulkę w połączeniu ze śmietaną, a czosnek gdy stosuję olej
Wykonanie
Oczyszczone ziemniaki /można nie usuwać skórki/ włożyć do rondla z gotującą śmietanką lub rozgrzanym olejem i chwilę smażyć na dość dużym ogniu, po czym dodać pozostałe składniki, rondel przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i smażyć do miękkości ziemniaków, co chwilę potrząsając rondlem, aby ziemniaki usmażyły się równo. /smażyć ok. 30 min./.
Usmażone posypać koperkiem i zajadać.