Serniki to moje ciasta naj… naj…. więc i przepisów na nie nigdy nie za dużo…. No to jeszcze jeden do kolekcji… pyszny i wilgotny.
forma 24×36 cm
Składniki
1,20 dag twarogu – zmielonego
2 szklanki cukru pudru
8 jajek
600 ml śmietany 30-36 %
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cytryna /otarta skórka i sok/
opcjonalnie – żurawina
2 szklanki cukru pudru
8 jajek
600 ml śmietany 30-36 %
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cytryna /otarta skórka i sok/
opcjonalnie – żurawina
Wykonanie
W oddzielnych naczyniach ubić białka, śmietanę i żółtka z cukrem.
Do żółtek dodawać po trochu sera i mieszać „rózgą” na małych obrotach.,
Następnie dodać budynie, skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Nadal ubijając dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Na koniec bardzo delikatnie wmieszać ubitą pianę. Całość wyłożyć na blachę wyłożoną herbatnikami, posmarowanymi cienko powidłem.
Do żółtek dodawać po trochu sera i mieszać „rózgą” na małych obrotach.,
Następnie dodać budynie, skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Nadal ubijając dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Na koniec bardzo delikatnie wmieszać ubitą pianę. Całość wyłożyć na blachę wyłożoną herbatnikami, posmarowanymi cienko powidłem.
Sernik wstawić do piekarnika /II poziom, grzanie góra-dół/ nagrzanego do 180 st.C.
Na spód piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą.
Piec pierw w temperaturze 180 st. przez 10 min. po czym temperaturę obniżyć do 150-160 st.C i piec dalej przez ok. 60-70 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, przez 10 min.drzwi nie otwierać, potem delikatnie tylko uchylić i tak sernik wystudzić. Wyjąć też foremkę z wodą.
Na spód piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą.
Piec pierw w temperaturze 180 st. przez 10 min. po czym temperaturę obniżyć do 150-160 st.C i piec dalej przez ok. 60-70 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, przez 10 min.drzwi nie otwierać, potem delikatnie tylko uchylić i tak sernik wystudzić. Wyjąć też foremkę z wodą.