Dziś proponuję pyszne placki z cukinii w nowej odsłonie. Pyszne. Podałam je z kubkiem równie pysznej maślanki.
Składniki
1/2 dużej cukinii
2 ziemniaki
1 marchewka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka i koperek
sól, pieprz
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Wykonanie
Cukinię obrać, przekroić na pół i usunąć pestki, następnie zetrzeć na grubych oczkach, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 15 min. na sitku. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru płynu.
Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek zetrzeć na średnich oczkach i przełożyć do cukinii. Dodać mąkę, jajka, szczyptę proszku, posiekany koperek i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Wykładać placki za pomocą łyżki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać z kwaśną śmietaną lub dipem czosnkowym.
Podawać z kwaśną śmietaną lub dipem czosnkowym.