Proponowałam już Zupa – krem z białych warzyw oraz Zupa – krem z zielonych warzyw.
Dziś przyszedł czas na zupę bardziej kolorową, pasującą do niektórych barw jesieni, a mianowicie zupę z warzyw czerwonych. Zupa ta to bardziej uproszczone wersja Zupy a’la minestrone i taka nasza, polska, prosta.
Składniki /na 2-3 porcje/
1 średnia marchew
1 duży pomidor (ewent. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego)
1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej
2-3 duże ziemniaki
1 mała lub średnia cebula
woda
olej
1 kostka rosołowa
1-2 plasterki serka topionego lub 2 trójkąciki
bazylia – 1 płaska łyżeczka
czosnek granulowany – 1 płaska łyżeczka
pieprz,sól, vegeta
natka pietruszki
Warzywa pokroić w kostkę – przy czym zdjąć skórkę z pomidora, ale z cukinii nie zdejmować.
W garnku podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej ziemniaki i marchew.
Na patelni podsmażyć na oleju cebulę, potem dodać paprykę i cukinię i poddusić, aż trochę zmięknie, a następnie dodać pomidora i dusić wszystko razem, aż pomidor się rozpadnie. Dać do tego przyprawy w ilości wg. uznania – bazylię, pieprz, czosnek. Pod koniec podlać troszkę wodą z garnka z ziemniakami.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami i marchewką. Wrzucić do środka rozdrobniony serek topiony. Całość gotować krótko, jedynie do czasu, gdy cebula i ziemniaki będą miękkie.
Jeśli trzeba doprawić do smaku vegetą i resztą przypraw. Podawać posypaną natką pietruszki.