Pyszne, kruchutkie, pachnące masłem, tylko piec i chrupać do kawy czy herbaty.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej tortowej – 340 g
200 g masła – 1 kostka
100 g cukru pudru – ciut mniej niż pół szklanki
1 budyń waniliowego bez cukru – 40 g
szczypta soli
1 duże jajko
150 g dżemu lub marmolady /u mnie dżem z czerwonej porzeczki/
cukier puder do oprószenia ciastek
Wykonanie
Do miski wsypać wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier puder, budyń i sól. Całość dokładnie wymieszać np. przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Do składników sypkich wbić duże jajko oraz dodać kostkę zimnego masła. pokrojonego na mniejsze kawałki lub startego na tarce na dużych oczkach.
Następnie wyrobić ciasto kruche np. przy użyciu miksera z końcówkami „haki”.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 2 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto umieścić na stolnicy, podzielić na mniejsze kawałki, po czym każdy kawałek wałkować na placek grubości ok. 3-4 mm i wycinać ciasteczka.
W połowie ciasteczek, na środku wyciąć też „okienko” z użyciem znacznie mniejszej foremki.
Ciastka ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, osobno całe i osobno z dziurką.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 st. grzanie góra-dół, środkowy poziom przez ok. 12 min.
Upieczone ciastka całe /bez dziurki/ smarować dżemem lub marmoladą i przykrywać drugim z dziurką. Połączone w pary delikatnie otrzepać cukrem pudrem.