Rogaliki 3-składnikowe ze śmietaną

Rogaliki 3-składnikowe to propozycja na szybkie co nieco. Proponowałam już takie rogali z dodatkiem serka oraz z dodatkiem wody gazowanej, dziś dla odmiany będą ze śmietaną.
Te inne też oczywiście polecam:
Rogaliki 3-składnikowe
Rogaliki 3-składnikowe z wodą gazowaną

Składniki

3 szklanki mąki pszennej /u mnie tortowa/
200 g miękkiego masła
220 ml śmietany 12% lub 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
marmolada różana do nadzienia
cukier do obtoczenia

Wykonanie
 
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i zagnieść przy użyciu tzw. haków.
Ciasto wyjąć na deskę i podzielić na 4 części.
Każdą z części ciasta rozwałkować cienko na kształt koła, po czym za pomocą radełka/noża podzielić na 8 trójkątów.
Na podstawę każdego trójkąta nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Każdy rogalik obtoczyć dookoła w cukrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 st C przez około 20-25 minut na złoty kolor.
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*