Chleb pszenno-żytni na suchych drożdżach

Dotąd piekłam chleb pszenno-żytni na drożdżach świeżych /patrz  Chleb pszenno-żytni/.
Odkryłam jednak, że bardzo dobrze wychodzi też pieczenie na drożdżach suchych instant, a te przecież zawsze można mieć pod ręką  w szufladzie.
Dziś proponuję taki właśnie chleb – prosty i… smakowity..

foremka 35×11 cm

Składniki

300 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki  żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
i op. 7 g drożdży suszonych instant /2 łyżeczki/
370 ml letniej wody
1,5 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
od siebie dodałam do ciasta trochę kminku

Wykonanie

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę razem z olejem i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 3 minuty lub mikserem przez 2 minuty do dokładnego połączenia składników.

Plastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto z wierzchu skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do pieca na 40 minut. Rumiany chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*