Najprostsza z prostych zapiekanka ziemniaczana lub inaczej ziemniaki zapiekane w śmietanie. Nie wiem dlaczego, ale to danie od razu przypomina mi czasy mojego dzieciństwa i te malutkie młode ziemniaczki duszone w śmietanie… specjalnie dla mnie i młodszego brata /tylko dla nas dzieci, bo ziemniaków młodych nie było jeszcze w wystarczającej dla wszystkich ilości… Mama chodziła na grządkę i delikatnie wsuwając palec pod krzaczek ziemniaka wyszukiwała „egzemplarz”, który można już było „wyłowić”, a . wszystko, by dogodzić swoim maluchom/.
Składniki
ok. 1 kg ziemniaków – obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 małe opakowanie śmietany (ok. 200 ml śmietany – % dowolny, ale powinna być słodka)
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 średniej wielkości cebula, posiekana drobno, zeszklona na 2 łyżkach oleju
pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków, tymianek
100-150 g sera żółtego startego na tarce
masło do posmarowania formy żaroodpornej
Wykonanie
Żaroodporną formę wysmarować delikatnie masłem. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Na patelni rozgrzać olej, delikatnie zeszklić cebulkę, teraz dodać czosnek, sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i tymianek. Smażyć ok. 1 minuty, delikatnie mieszając.
Do śmietany dodać szczyptę soli i pieprzu oraz do smaku przyprawę do ziemniaków..
Pokrojone ziemniaki wymieszać z cebulą, ułożyć w żaroodpornej formie, wlać śmietanę, wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
Po 30 minutach wyłożyć na wierzch starty ser i dopiekać kolejne 20-30 minut – sprawdzać, czy ziemniaki są miękkie, gdyż w zależności od odmiany pieką się w różnym czasie.