Bardzo smaczne i soczyste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania, a poza tym… coś innego niż zwykłe kotlety panierowane w bułce tartej…podobne do Szu-Szu już prezentowanych..
Składniki
2 pojedyncze filety z kurczaka
marynata
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego /u mnie grecki/
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 ząbek czosnku
olej z masłem do smażenia
Wykonanie
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w misce za pomocą trzepaczki rózgowej.
Umyte i osuszone mięso pokroić po skosie na plastry o grubości ok. 1 cm, po czym zanurzyć je w marynacie, wymieszać, miskę przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę /ja wstawiam na całą noc/.
Zamarynowane kawałki mięsa smażyć następnie na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju z masłem /smażyć na średnim gazie/.
Po usmażeniu ułożyć je na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać… z czym kto lubi.