Klopsiki z kaszą bulgur w sosie szpinakowym

Serwowałam już kiedyś klopsiki z kaszą jaglaną, dziś proponuję z moją ulubioną kaszą bulgur. A do tego dodatek szpinaku i już jakoś tak bardziej wiosennie na talerzu.

Składniki

Klopsiki:

500g mięsa mielonego wieprzowego
100g kaszy bulgur
1 jajko
1 nieduża cebula
garść świeżego szpinaku
1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka i ostra

Sos:

1 cebula
1 ząbek czosnku
2-3 garści świeżego szpinaku
pół szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki kremówki
szczyptę papryczki chilli
olej do smażenia

Wykonanie

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Połączyć mięso mielone z ugotowaną kaszą, posiekanym szpinakiem i cebulą oraz z jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę

Ręce zwilżyć wodą i uformować klopsiki /okrągłe, płaskie/. Każdy oprószyć delikatnie mąką i na wolnym ogniu usmażyć z obu stron.
Ułożyć na papierowym ręczniku celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Na patelni po smażeniu klopsików zeszklić teraz pokrojoną cebulę, po czym dodać
przeciśnięty czosnek  i szpinak, przez chwilę podsmażyć, aż szpinak zwiędnie. Następnie na patelnię włożyć ponownie klopsiki, zalać całość bulionem i zagotować.
Dodać śmietankę uprzednio zahartowaną, ponownie wymieszać i dusić razem klopsiki w sosie ok. 15-20 min. na małym gazie.

inspiracja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*