Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej lub innej

W tym chlebie przeważa mąka pszenna, ale jest też akcent mąki żytniej. I to jest w mojej ocenie to….Można też dodać inną mąkę np. gryczaną czy jeszcze inną. Chleb bardzo mi smakuje, jest mięciutki, pulchniutki.

forma 11×35 cm

Składniki

400 g mąki pszennej (typ 550, 650)
100 g mąki żytniej typ 2000
500 ml wody
30 ml oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży (ok. 7-8 g)

Wykonanie

Składniki ciasta wyrobić przy użyciu robota (haki) – wyrabiać ok.15 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie przelać ciasto (bo zdecydowanie będzie w formie płynnej) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i oprószyć mąką.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika, włączyć grzanie na jakieś 45 stopni. I trzymać tak 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy.
Wówczas zwiększyć  grzanie do 180-190 stopni i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z formy, odkleić papier do pieczenia i zostawić na kratce kuchennej do wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*