Młode ziemniaki zapiekane z chrupiącą skórką

Wiosna to jest to…. młoda kapusta, młode ziemniaki, wszelkie nowalijki….uwielbiam ten czas.
Dziś proponuję młode ziemniaki zapiekane z chrupiącą skórką. Razem z ziemniakami zapiekłam też karkówkę na młodej kapuście./przepis wcześniej opublikowany/.

Składniki

ok.12 małych młodych ziemniaków
100 ml oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej lub prażonej cebuli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1  łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 gałązka świeżego rozmarynu

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie wyszorować, pozostawić ze skórką bez obierania, pokroić na 4 części   /gdy bardzo malutkie wziąć więcej i kroić na pół/.

Ziemniaki przełożyć do większej miski, polać olejem, a następnie obsypać przyprawami i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, między ziemniaki włożyć gałązkę rozmarynu. Zapiec ziemniaki   w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*