Pałki kurczaka pieczone na warzywach

Lubię mięso z udek, lubię je pieczone, a jeszcze w takiej formie, gdzie za jednym pociągnięciem mamy cały obiad czyli praktycznie takie 3 w 1, to już pełnia szczęścia… smaku oczywiście też. W tym przypadku po upieczeniu mamy mięso, do tego ziemniaki, no i warzywa w miejsce sałatki. Oczywiście jeśli ktoś chce, może dodatkowo zaserwować jeszcze ulubioną surówkę.
 

Składniki

6-7 pałek z kurczaka /podudzi/
ok. 1 kg ziemniaków
1 większa cebula
1 czerwona papryka
2 małe cukinie
3 średnie marchewki
1 główka czosnku
rozmaryn – gałązka
papryka mielona słodka i ostra
zioła prowansalskie
sól, pieprz
6 łyżek oleju /u rzepakowy/



Wykonanie

Oczyszczona i osuszone udka kurczaka natrzeć kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką i olejem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. /ja daję do lodówki na całą noc/.

Ziemniaki obrać i pokroić w łódki.
Cebulę pokroić w krążki lub w piórka, paprykę w paski, cukinię w grubsze plastry, a marchewkę w talarki.
Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
Wszystkie warzywa wymieszać z ziołami prowansalskimi i olejem.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , rozłożyć równomiernie warzywa. Na wierzchu warzyw położyć udka kurczaka i gałązki rozmarynu. Całość piec ok. 50 minut w 180 st. C, potem podnieść temperaturę do 200 st.C. i piec jeszcze ok. 10 minut, aż wszystko się ładnie zrumieni.

inspiracja

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*