Jak przystało na tą porę roku, tort musi być ubogacony świeżymi owocami. Ze słodkim kremem bardzo dobrze będą współgrać kwaskowate jeżyny i maliny. I taki tort właśnie dziś prezentuję z okazji urodzin Panny.
Składniki – tortownica śr. 24 cm
Biszkopt
6 jajek
200 g cukru
szczypta soli
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
Nasączenie biszkoptu- wymieszać
! szklanka ciepłej, przegotowanej wody
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
Krem z białą czekoladą
100 g białej czekolady
600 ml śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej)
250 g serka mascarpone (zimnego)
dodatkowo
400 g jeżyn i 400 g malin
małe beziki do dekoracji (mogą być gotowe)
Wykonanie
biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier i dalej miksować przez ok.10 min.
Po tym czasie dodawać po jednym żółtku i już krótko miksować – tylko do połączenia się żółtek z białkami.
Wyłączyć mikser i do ubitej masy przesiać obie mąki, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
Masę przełożyć do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy), wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st. C i piec ok 40 -45 min – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić na blat z wysokości ok 30-40 cm. .
Studzić w blaszce,(nie wyjmujemy go ). Najlepiej upiec go jeden dzień wcześniej wtedy ładnie się przekroi.
Na drugi dzień obkroić brzegi biszkoptu od blaszki i wyjąć go z tortownicy, zdjąć też papier ze spodu. Przekroić na 3 części.
krem z białą czekoladą
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do serka mascarpone i zmiksować..
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksować.
Składanie tortu
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go odrobinę wodą z miodem i cytryną.
Teraz na biszkopt wyłożyć ok 1/3 kremu, na kremie ułożyć jeżyny, przykryć drugim blatem.
Znowu nasączyć, wyłożyć znowu 1/3 kremu, na kremie ułożyć maliny i przykryć trzecim blatem.
Ponownie nasączamy biszkopt, smarujemy wierzch i dowolnie dekorujemy jeżynami i malinami oraz ewentualnie bezikami.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.