Dziś propozycja na lekki obiad bezmięsny – jajka w sosie chrzanowym. Danie tanie, smaczne, a jakoś ostatnio zapomniane przeze mnie.
Składniki
Składniki
0,5 l bulionu /może być z kostki/
3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
1 pęczek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i całość energicznie mieszać, powstanie zasmażka. Do zasmażki wlać bulion i wszystko mieszać, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Sos gotować do momentu, aż zgęstnieje, następnie dodać tarty chrzan i całość wymieszać. Na końcu do sosu dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, wymieszać i zagotować.
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupki, przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem i tłuczonymi ziemniaki Całość posypać posiekanym koperkiem.