Czy może być coś smaczniejsze niż pyszne węgierki ułożone na kruchym cieście pod kruszonkową kołderką? nie może! A gdy jeszcze kruszonka ma migdałowy smak i fantastycznie chrupie? Ooooo, to już pełna rozkosz…
Składniki – forma do tarty 27-28 cm
Ciasto
250 g mąki pszennej,
80 g śmietany 18 proc.,
100 g masła,
30 g cukru,
sól.
Kruszonka migdałowa
100 g mąki,
60 g masła,
60 g cukru,
50 g płatków migdałowych.
Dodatkowo:
ok.500-600 g śliwek – waga już bez pestek. pokrojone na ćwiartki
Wykonanie
Formę do tarty posmarować cienko masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć /zamiennie można użyć bułki tartej/.
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. W palcach rozcierać składniki tak, by powstała kruszonka. Potem zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymieszać w misce wszystkie składniki i rozetrzeć je w palcach na drobne grudki. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto na kruchy spód lekko spłaszczyć i rozwałkować. Przełożyć je do formy.
Na spodzie ułożyć śliwki i posypać je obficie migdałową kruszonką.
Piec przez 30 minut w 180 st. C. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić.