Karkówka zapiekana z cebulą, majonezem i musztardą

Dziś „królowa mięs”… jedno z lepszych, a może nawet najlepsze mięso dla mięsożerców. Proponuję zapiec ją w piekarniku, dzięki czemu obiad prawie sam się zrobi A że będzie pyszny to wiadomo… nie ma wszak jak dania z karkówki.
Polecam też karkówkę zapiekaną w innych wersjach, a przepisy znajdują się już na blogu.

Składniki

1 kg karkówki
2-3 cebule
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra


Wykonanie

Mięso pokroić na plastry, ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem, odstawić na bok.
Cebulę pokroić w plasterki /nie za grube, ale i nie za cienkie/.
W miseczce wymieszać majonez, musztardę i paprykę słodką /1 łyżeczkę/ oraz ostrą /szczyptę/.
Plastry mięsa posmarować teraz przygotowanym sosem i układać w naczyniu żaroodpornym „dachówkowo”, przekładając każdy kawałek mięsa krążkami cebuli.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 180 st. C przykryte, dopiero pod sam koniec odkryć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*