Potrawka z mięsa po rosole

Po ugotowaniu rosołu /pyszota, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym rosół u mnie jest obowiązkowo co drugą niedzielę/, zawsze pozostaje jednak potem dylemat – co zrobić z mięsa po ugotowanym rosole?
Były pierogi, krokiety, był pasztet, było smarowidło do pieczywa, dziś proponuję zrobienie potrawki… 15 min. i danie gotowe.

Składniki

mięso z rosołu – u mnie z połowy kury
warzywa z rosołu – marchewka, pietruszka, seler
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 l rosołu
2 łyżki mąki
mała puszka groszku lub cieciorki
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie

Rozgrzać na patelni masło, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodać mąkę i zasmażyć krótko. Teraz wlać rosół, wymieszać i chwilę pogotować – do zgęstnienia sosu.
Dodać rozdrobnione trochę mięso, pokrojone w kostkę warzywa i odsączony groszek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*