Kotlety drobiowe /schabowe/ pod pieczarkowo-serową kołderką

Wystarczy dodać co nieco i co nieco zmienić, a tradycyjny kotlet będzie już smakował inaczej.

Składniki

2 duże piersi z kurczaka /gdy ze schabu – 0,5-0,6 kg/
2 jajka
sól, pieprz, papryka słodka
bułka tarta
olej+masło do smażenia

500 g pieczarek
1 duża lub 2 małe cebule
ser żółty

Wykonanie

Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielić na części /ja każdą, dużą pierś dzielę na 3 części – odcinam pierw filecik, a następnie pozostałą część przecinam wzdłuż na 2 części/. Każdą część ubić delikatnie tłuczkiem do mięsa /mięso zawijać w folię/.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu, dodać sól, pieprz i paprykę.
Kotlety obtaczać w masie jajecznej i bułce tartej, po czym smażyć na oleju z masłem na złoty kolor.

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić lekko posoloną cebulę, dodać pieczarki i smażyć do momentu odparowania płynu.

Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdy nałożyć porcję pieczarek, przykryć startym serem żółtym.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 min. /środkowy poziom, grzanie góra-dół/. Można to też zrobić w mikrofalo – ja tak robię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*