To ciasto to wspomnienie czasów z dzieciństwa. Mama często piekła takie proste ciasto z różnymi nadzieniami. Na to ciasto mówiło się po prostu placek kruchy z… a możliwości było mnóstwo. Czasem była to marmolada lub dżem, a czasem masa makowa lub serowa lub jabłka lub inne owoce. Wszystko można było zapakować w ten placek.
U mnie dziś będzie po prostu dżem wiśniowy.
forma 24×24 cm
Składniki
400 g mąki pszennej /ok.2,5 szklanki/
200 g masła/margaryny lub 3/4 szklanki oleju
1 łyżka smalcu /opcjonalnie/
150 g cukru /ok. 3/4 szklanki/
1 jajko rozm. L
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoik dżemu / raczej gęstego/
Wykonanie
Do miski robota przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kawałki schłodzonego masła/margaryny lub olej oraz jajko.
Całość zagnieść przy użyciu haków na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzić dżem.
Na wierzch „poskubać” pozostałe ciasto /1/3/.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170-180 st.C piekarnika i piec około 35-40 minut /II poziom grzanie góra-dół/.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.