Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie zupa jest obowiązkowa i zawsze musi być /oprócz drugiego dania ma si e rozumieć/. Osobiście nie wymagam tego. ale są tacy w moim domu, że nie odpuszczą…. A ja? ja muszę ciągle kombinować i wymyślać, jaką by to zupę dziś ugotować?
Robię czasem podobną pomidorową, ale z papryką /patrz Zupa cygańska paprykowo-pomidorowa/ i wszystkim smakuje, więc dziś proponuję podobną. tyle, że z ogórkiem kiszonym. Bardzo dobry smak wyszedł takiej pomidorówki przełamanej smakiem ogórków kiszonych… to prawie taka zupa 2w1, powinna zadowolić i amatorów pomidorowej i wielbicieli ogórkowej. Mnie bardzo smakowała.
Składniki
2-2,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne
pęczek włoszczyzny /2 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera/
kość schabowa wędzona /nie musi być/
5 -6 ziemniaków
5-6 ogórków kiszonych
garść makaronu /średnia grubość/
0,5 litra przecieru pomidorowego lub mały koncentrat pomidorowy
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
sól czosnkowa i pieprz – do smaku
1 łyżka cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki
natka pietruszki i koperek – po 1 łyżce
Wykonanie
Warzywa oczyścić, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, pietruszkę i seler zostawić w większych kawałkach. Wszystko zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele ang. i gotować do miękkości warzyw, dodając też pod koniec makaron..
Ogórki zetrzeć na grubych oczkach, przesmażyć na łyżce masła i dodać do zupy, gdy warzywa będą już miękkie.
Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami i chwilę gotować.
Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować gorącą zupą, wlać do zupy i zagotować.
Dodać natkę i koperek.
Można podać z kleksem kwaśnej śmietany bądź gęstego jogurtu.