Sos ogórkowy

Sos ogórkowy można zrobić niemal błyskawicznie. Zawsze bowiem mamy /no, prawie zawsze/ pod ręką ogórki kiszone i można go przygotować w bardzo krótkim czasie. Z uwagi na kwaskowaty smak, świetnie smakuje ze sztuką mięsa, ale też pasuje do ryb, zapiekanek i potraw z ziemniaków.             
             
Składniki:

20 dkg ogórków kiszonych
2 łyżki mąki /4 dkg/
1,5 łyżki tłuszczu /3 dkg/
200 g śmietany
2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
kwas z ogórków
sól do smaku
ew. szczypiorek
             
Wykonanie:

Ogórki cienko obrać, zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę /paseczki/. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, dodać ogórki, kwas ogórkowy /do smaku/ i śmietanę, zagotować.
Doprawić do smaku solą. Przed podaniem można posypać drobnutko posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*