Nietypowy keczup, bo jakże …z porzeczek? A z porzeczek… można też zrobić z czerwonej porzeczki, ale ten mnie nie zachwycił, za to z czarnej… dla mnie niebo… Lubię go jako dodatek do wędlin, ale wybornie smakuje też położony na kanapce z białym serem. Zresztą trzeba spróbować … koniecznie!!!b
I jeszcze jedna uwaga – oczywiście można go przetrzeć, żeby był jednolity i gładki… jak keczup z pomidorów, ale dla mnie to już nie będzie to, bo cały urok w tym moim z czarnej porzeczki tkwi właśnie w tych „bąbelkach” tkwiących w sosiku.
Składniki
1 kg owoców czarnej porzeczki
1/2 kg cukru
1/2 szklanki octu winnego
1 łyżeczka zmielonych goździków
po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, cynamonu i skórki otartej z cytryny
Wykonanie
Owoce i pozostałe składniki gotować 20 min. w emaliowanym garnku, ciągle mieszając. Gorącą masę przelać do słoików, zamknąć i odwrócić, pozostawiając do wystygnięcia.
Przepis wyszperałam wiele lat temu w „Poradniku domowym” i wszedł na stałe do mojej kuchni.