Naleśniki z serem i czarną jagodą

Bardzo drogie w tym roku czarne jagody, zatem pierogów nie będzie, ale… mogą być przecież naleśniki. Bardzo je lubię, więc dziś zrobiłam na obiad. Wprawdzie niektórzy uważają, że nie mogą być drugim daniem, a jedynie deserem, wg mnie w okresie lata są wspaniałym, lekkim  daniem obiadowym.
naleśniki z serem

Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Ser

1/2 kg sera półtłustego /2 kostki zmielonego z Biedronki/
3-4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
20 dkg czarnych jagód

1 szklanka śmietany 18% + cukier do smaku

Wykonanie

Wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, włożyć do  miski i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej lub miksera. Ciasto odstawić, aby odpoczęło.
Patelnię rozgrzać, posmarować cienko olejem np. za pomocą pędzelka, wlać porcję ciasta i usmażyć naleśnika.Teraz do ciasta dodać 2 łyżki oleju, wymieszać i smażyć następne naleśniki, już bez smarowania patelni.
Na mojej patelni wychodzi z tej porcji 12 naleśników.

Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jagodami, lekko je rozgniatając /troszkę jagód odłożyć – do śmietany/.
Nakładać porcje sera na naleśnika, zwijać w rulon.
Podawać polane śmietaną z dodatkiem cukru pudru i odłożonych jagód. Można też śmietanę zmiksować z jagodami i polać naleśniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*