Mamy nadmiar gruszek jesiennych? to przetwórzmy je na zimę. Zanurzone w syropie przeczekają jesień i przypomną o sobie zimową porą, a wtedy …pyszny deser np. gruszki w sosie waniliowym, albo też wspaniały dodatek do ciasta.
Składniki
3 kg gruszek
1 kg cukru
1,5 l wody
2 cukry waniliowe
6 goździków
2 cytryny
Wykonanie
Zagotować 1,5 litra wody z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryn oraz z goździkami. Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować przez ok. 40 minut aż się zeszklą. Gorące włożyć do słoików razem z syropem /po same brzegi/, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie dawać goździków do słoików – ciemnieją od nich gruszki.
Nadmiar gorącego syropu wlać do buteleczek, zakręcić i też odwrócić.
a przepis źródłowy tu