Buraczki marynowane

Jeśli mamy własny ogródek, a w nim warzywa, a wśród nich buraki, to jesienią zawsze jest problem – co zrobić z malutkimi egzemplarzami? bo to małe i wiele pracy trzeba włożyć, żeby je oczyścić i zrobić np. barszcz.
Ale jest sposób na ich zagospodarowanie, ba, nawet tylko takie mini-buraczki do tego się nadają. A potem zimą jak znalazł – na talerz i już jest dodatek do obiadu.

Składniki

1 kg malutkich buraczków
4 ząbki czosnku
chrzan

1/2 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
10 dkg cukru
1-1,5 łyżki soli
1 łyża ziaren kopru lub kminku

Wykonanie

Buraki ugotować, zalać zimną wodą i ostudzić, zdjąć skórkę.
Do  słoików wkładać czosnek, chrzan oraz buraczki, zalać zagotowaną zalewą i pasteryzować 15-25 min. w zależności od wielkości słoika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*