Syropy skuteczne przy kaszlu, ale też jako środek uodporniający. Sposoby przygotowania syropów zebrane przez lata /znajomi, gazety, net/, często zapisane gdzieś na skrawku papieru, stąd źródła nie będą podawane.
Syrop z buraków ćwikłowych
1 duży burak ćwikłowy
4 cytryny – sam sok
4 cebule
4 łyżki miodu
4 ząbki czosnku
Buraka i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić na 2 godz.następnie przecedzić, a sok przelać do szklanej butelki. Przechowywać w lodówce.
Dawkować 3 x dziennie po łyżce stołowej.
Syrop z cebuli na mokry kaszel
3 cebule
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki miodu
50 ml letniej wody
Cebulę drobno pokroić, dodać rozgniecione ząbki czosnku, wymieszać z 0,5 szklanki miodu i odstawić na 3 godziny. Następnie dodać 50 ml przegotowanej, letniej wody i odstawić na 8 godz Po tym czasie oddzielić syrop, przelać do butelki /słoika/, zakręcić i przechowywać w lodowce.
Po zażyciu syropu nie można przez 30 min. nic pić. Dobry przy mokrym kaszlu.