Szarlotka sypana – rewelacja

Bardzo szybka, bardzo smaczna, bardzo … zaskakująca… e tam, trzeba ją po prostu upiec, a potem zajadać bez umiaru.
szarlotka sypana

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

dodatkowo:
150g masła
szarlotka sypana

Nadzienie 

2 kg jabłek /najlepiej pasują kwaśne np.szara reneta lub boskop/
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
szarlotka sypana

Wykonanie

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć nadmiar soku. Dodać cukier i cynamon.

Sypkie składniki ciasta /mąka, kasza manna, proszek, cukier/ wymieszać i podzielić na trzy części.
Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Na spód wysypać jedną część składników sypkich, wyłożyć połowę jabłek, dalej
drugą część sypkich składników, drugą połowę jabłek i na koniec trzecią część sypkich składników.
Na wierzch równomiernie rozłożyć wiórki zamrożonego lub plasterki dobrze schłodzonego masła /tak, aby cała powierzchnia była pokryta równo, bez pustych miejsc/.
Piec w temp.160-170 st. C. ok. 50-60 min.

Ciasto najlepiej upiec w kwadratowej tortownicy /lub małej blaszce/, wtedy jest wysokie, ale można też w normalnej – będzie wówczas nieco niższe.

Ciasto można też zrobić z jedną warstwą jabłek i wówczas damy 1/2 składników sypkich – jabłka – 1/2 składników sypkich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*