Szarlotka 2 w 1 – z kisielem i budyniem

Szarlotka 2 w 1 … bowiem jest tu dodatek i kisielu do jabłek i budyniu do bezy, a w sumie fajne ciasto. Warto go upiec.
szarlotka 2 w 1

Ciasto

0,5 kg mąki /wskazana krupczatka lub pół na pół z pszenną/
1 kostka margaryny tortowej
2 łyżki smalcu
5 żółtek
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szarlotka 2 w 1

Jabłka
1.5-2 kg jabłek
1 duży kisiel różowy np. malinowy /na 0,75 l/
5-7 łyżek cukru

Piana

5 białek
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń jasny np. waniliowy, śmietankowy /na 0,75 l/
szarlotka 2 w 1

Wykonanie

Mąkę z proszkiem przesiać, wysiekać z tłuszczem lub rozetrzeć w palcach, dodać żółtka utarte z cukrem i szybko połączyć. Podzielić na 2 części, obie zapakować do woreczków foliowych i jedną schłodzić w lodówce, zaś drugą włożyć do zamrażalnika..

Jabłka obrać, pokroić na 4 części, a następnie każdą z nich w cienkie plasterki /można poszatkować w malakserze/. Wymieszać jabłka z cukrem i kisielem /proszkiem/ i odstawić.
szarlotka 2 w 1

Schłodzone ciasto /z lodówki/ rozwałkować i wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem dość gęsto.
Na ciasto wyłożyć jabłka, równomiernie je rozkładając tak, aby leżały w miarę na płasko.
Białka ubić ze szczyptą soli, pianę usztywnić cukrem, a następnie dodać budyń i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto – uprzednio zamrożone.
Piec ok. 50 min. w temp. 150 st. C /termoobieg/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*