Sałatka Anety – z gyros

Kiedy po raz pierwszy ujrzałam ten przepis, nie wzbudził jakoś mojego szczególnego zainteresowania…….. ale to był błąd, bowiem sałatka jest „pyszniasta”!

Składniki 
1 op.przyprawy gyros /Kotanyi/
1/2 kg piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
2 średnie cebule
1 słoik ogórków konserwowych  /malutkich- Rolnik/
oliwa z pestek winogron
Vegeta

sos:
6 łyżek majonezu
6 łyżek keczupu łagodnego
2 ząbki czosnku

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać całą przyprawą, polać olejem z pestek winogron i odstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie usmażyć.
Kapustę pokroić, dodać 1 łyżkę Vegety/niebieskiej/ i po 5-10 min. odcisnąć.
Cebulę drobniutko posiekać, ogórki pokroić /jeśli nie są wystarczająco malutkie/. Wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać sos /przeciśnięty czosnek wymieszany z majonezem i keczupem/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*