Jeszcze jedna wariacja naleśnikowa, tym razem będą to krokiety z parówką i … pieczarami. Również smaczne bardzo.
Ciasto naleśnikowe
2 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki piwa /ew.wody mineralnej gazowanej/
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Farsz
5 cienkich, długich parówek
10 większych pieczarek
pół małej cebulki
10-15 dkg sera żółtego
dodatkowo do panierowania
jajko
bułka tarta + papryka słodka w proszku
Wykonanie
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym /10 szt/.
Parówki obrać z osłonek, przekroić na 2 części /na pół/.
Pieczarki przesmażyć na łyżce masła wraz z drobniutko posiekaną cebulką /smażyć do całkowitego odparowania płynu/.
Na każdym naleśniku układać połówkę parówki, łyżkę usmażonych pieczarek oraz trochę startego sera i zwinąć krokiety. Można też użyć ser w pasterkach /ja tak dziś zrobiłam/.
Krokiety moczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron i podawać z dodatkiem keczupu oraz ulubioną sałatką /surówką/.