Śledzie z jajkami na twardo – bawole oczy

Bardzo dobra i szybka do wykonania przekąska. Robiłam te śledzie wielokrotnie, tak na Wigilię, jak też np. dla niespodziewanych gości. No i co ważne, danie prezentuje się bardzo efektownie.
śledzie bawole oczy

Składniki   

4 płaty śledzi /ja używam marynowane w oleju/
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu /u mnie gęsta śmietana + do smaku sól, cukier, pieprz i musztarda/
3-4 cebule białe
4 ogórki korniszony
papryka słodka w proszku

Wykonanie
śledzie bawole oczy

Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć na sicie, odsączyć i wyłożyć na płaskim półmisku lub talerzu.
Ogórki również pokroić w kosteczkę i wyłożyć na cebulę. Teraz na wierzch wyłożyć majonez – przykryć jakby majonezową „pierzynką”, na której ułożyć połówki jajek.

Płaty śledziowe przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jajka otoczyć pasemkiem śledzia.
Całość posypać sproszkowaną słodką papryką. Przed podaniem krótko schłodzić w lodówce.

inspirację znalazłam u krysia64

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*