Bardzo lubimy lazanię, zwłaszcza mój syn… uwielbia ją wprost. Dziś pomyślałam sobie, że zrobię coś na wzór lazanii – zapiekankę z kolorowym makaronem i kolorowymi warzywami, a zamiast mięsa mielonego użyję kiełbasy.
Wyszło bardzo smacznie i bajecznie kolorowo.
Składniki
30 dkg makaronu kokardki – kolorowy
30 dkg kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 opakowanie warzyw na patelnię
przyprawa do dań z makaronu /użyłam przyprawy firmy Prymat/
Sos beszamelowy
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki masła
1 szklanka mleka
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
10 dkg sera żółtego
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w ćwierć-plasterki, zeszklić na oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w cienkie półplasterki, przesmażyć chwilę, na końcu dodać czerwoną paprykę pokrojoną również drobno np. w paseczki.
Zrobić sos beszamelowy – rozgrzać masło, dodać mąkę – krótko zasmażyć, dodać zimne mleko i dokładnie wymieszać aż całość będzie miała jednolitą konsystencję, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Naczynie do pieczenia posmarować masłem i ułożyć warstwami składniki:
– 1/3 makaronu
– 1/2 kiełbasy
– 1/3 makaronu
– 1/2 sosu beszamelowego
– warzywa na patelnię + przyprawa do dań z makaronu
– 1/3 makaronu
– 1/2 kiełbasy
– 1/2 sosu beszamelowego
– ser żółty starty
Potrząsnąć lekko naczyniem i zapiec w temp. 180st. C 20 min. odkryć i piec jeszcze 5 min. do zrumienienia /można włączyć termoobieg/.