Lubię zapiekanki, zwłaszcza lubię je przygotowywać, kiedy nie chce mi się siedzieć dłużej w kuchni, a zapiekanka to tylko powkładać to i owo do naczynia, włożyć do piekarnika, przeczytać parę stron książki lub gazety i już…zasiadać do konsumpcji.
Dziś polecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego.
Składniki
10 średnich ziemniaków
25-30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula czerwona
2 cebule szalotki
20 dkg sera żółtego
3 łyżki oleju
pieprz, przyprawa do ziemniaków, sól czosnkowa
sos beszamelowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
sól, pieprz
Obrane ziemniaki pociąć na szatkownicy na cieniutkie plasterki , a następnie część z nich /ok. 2/3/ ułożyć „dachówkowo” w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym olejem /wystarczy nawet wysmarować tylko dno naczynia/. Warstwę ziemniaczaną posypać przyprawą do ziemniaków.
Cebulę czerwoną również poszatkować w cienkie piórka, wyłożyć na ziemniaki, a następnie zetrzeć na nią część sera żółtego /ok. połowy/.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać mięso mielone i przesmażyć, doprawić solą czosnkową i pieprzem. Mięso wyłożyć na warstwę startego sera.
Teraz ułożyć resztę ziemniaków i również posypać przyprawą do ziemniaków.
Zrobić sos beszamelowy, wyłożyć go na warstwę ziemniaków, następnie posypać wierzch resztą startego sera.
Zapiekać w piekarniku w temp. 170 st. C przez 40 min. przy użyciu termoobiegu i 20 min. przy włączonej tylko grzałce dolnej. Na koniec odkryć naczynie i zrumienić zapiekankę.