Jest już na blogu Sok z malin… oraz Sok z aronii, dziś przyszła kolej na sok mieszany. Wyszedł bardzo gęsty, o intensywnym kolorze.
Inspirację znalazłam w W KUCHENNYM OKNIE, zaś sposób przygotowania w części „po mojemu”.
Składniki
2,5 kg odszypułkowanych owoców aronii
ok. 1,5 litra wody
1 kg cukru
1 szklanka soku z cytryn ( z 4 – 5 sztuk)*
o,5 kg malin
*)nie miałam cytryny, więc dałam 4 owoce pigwowca i 4 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie
Owoce aronii umyć, osączyć, włożyć do garnka, pognieść tłuczkiem do ziemniaków, zalać zimną wodą /powinna pokryć owoce/, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować przez 50 min./w połowie gotowania dodałam pigwę, pokrojoną w plasterki/. Odstawić na całą noc /a przynajmniej na kilka godzin, do całkowitego ostudzenia/.
Następnie sok przecedzić przez sito.
Oczyszczone maliny rozgnieść i przetrzeć przez sito, po czym do otrzymanego syropu dodać cukier, wymieszać, lekko nawet podgrzewając, aby cukier się rozpuścił.
Połączyć syrop malinowy i sok aroniowy, dodać sok z cytryny /lub kwasek/, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz do minimum /garnek z sokiem cały czas stoi na gazie/ i gorącym sokiem napełniać słoiczki/butelki /do pełna/, zakręcać, odwracać, pozostawiając do całkowitego ostudzenia..